Jerzy Karma
Referent
Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 1090
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 10:07, 23 Sie 2008 Temat postu: Czynniki stresowe występujące w obrocie przedubojowym |
|
|
Cytat: | Badania przeprowadzono na kurczętach brojlerach COBB 500 (podzielonych na 3 grupy po 100 szt.)...
Przed ubojem, u kurek i kogutków, zastosowano trzy warianty obrotu przed ubojowego: bez transportu, z transportem na odległość 100 km i z transportem na odległość 200 km.
Krew do badań pobierano przed ubojem z żyły skrzydłowej kurcząt....
Po 15 min od momentu uboju kurcząt, w mięśniu piersiowym określono pH1 i temperaturę tuszki oraz pobrano próbki mięśnia piersiowego do oznaczenia składu chemicznego, właściwości fizykochemicznych oraz sensorycznych mięsa. Ponadto pobrano próbki wątroby i mięśnia pośladkowego środkowego do badań morfologicznych.
Stwierdzono, że czynniki stresowe występujące w obrocie przed ubojowym, od momentu łapania ptaków, załadunku i przetrzymywania aż po transport na odległość 100 i 200 km, stanowiły narastające obciążenie organizmu zarówno kurek, jak i kogutków. Potwierdzeniem tego są ubytki masy ciała oraz liczba uszkodzeń tuszek, które wzrastały wraz ze wzrostem odległości i czasu transportu, wzrost stosunku heterofili do limfocytów (H:L), istotny wzrost poziomu białka ogólnego i lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) oraz nieznaczny wzrost poziomu cholesterolu całkowitego, glukozy, aktywności enzymatycznej AST, ALT i LDH. Mieszanka ziołowa miała większe działanie ochronne na organizm kurcząt w czasie obrotu przed ubojowego niż Biokompleks chromu, na co wskazuje istotnie niższy poziom białka ogólnego, glukozy, lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) oraz niższy poziom cholesterolu całkowitego, mniejsza aktywność AST i LDH i nieznacznie podwyższona frakcja HDL cholesterolu.
...
Czynniki stresujące występujące w obrocie przedubojowym doprowadziły do nieprawidłowego przebiegu glikolizy, czego odzwierciedleniem była niska kwasowość zarówno w 15. min, jak i po 24 godz. od uboju, wyższa temperatura tuszek, ciemniejsze mięso i duża zdolność utrzymania wody w mięsie we wszystkich grupach doświadczalnych i w efekcie wystąpienie wady DFD. Korzystniejsze parametry jakościowe mięsa odnotowano u kurcząt otrzymujących mieszankę ziołową, u których stwierdzono najmniejszą zawartość tłuszczu, niższe pH1 i pH2, niższą temperaturę tuszki oraz nieznacznie jaśniejsze mięso ze średnią zdolnością utrzymania wody, w porównaniu z grupą ptaków otrzymujących Biokompleks chromu i z grupą kontrolną.
...
U kurcząt brojlerów poddanych transportowi, szczególnie u transportowanych na odległość 200 km, stwierdzono większą liczbę zmian patomorfologicznych oraz większy stopień ich nasilenia, zarówno w wątrobie, jak i w mięśniu pośladkowym środkowym, w porównaniu z ptakami z grupy nie transportowanej, a podanie Biokompleksu chromu lub ziół zmniejszyło stopień intensywności zmian patomorfologicznych w wątrobie oraz w mięśniu pośladkowym środkowym, w porównaniu z kurczętami kontrolnymi.
Zarówno kurki, jak i kogutki zareagowały na czynniki doświadczalne, ale ich reakcja była odmienna. Wrażliwość kurek została potwierdzona istotnie wyższym poziomem białka ogólnego i triacylogliceroli oraz nieznacznie wyższym poziomem cholesterolu, frakcji HDL i nieznacznie większą aktywnością enzymatyczną AST i ALT. U kogutków odnotowano większe ubytki masy ciała i większą liczbę uszkodzeń tuszek po transporcie oraz istotnie wyższy stosunek H:L i nieznacznie większy wyrzut kortykosteronu. Kurki, niezależnie od zastosowanych biopreparatów oraz wariantu obrotu przed ubojowego, były bardziej podatne od kogutków na powstawanie zmian patomorfologicznych w wątrobie i w mięśniu pośladkowym środkowym.
Podawane przez okres ostatnich siedmiu dni odchowu kurcząt brojlerów biopreparaty - Biokompleks chromu lub wodny wyciąg z mieszanki ziołowej - wpłynęły na ograniczenie niekorzystnych skutków przeprowadzonego obrotu przed ubojowego, przy czym większe działanie ochronne na organizm kurcząt wykazała mieszana ziołowa. |
Fragmenty pracy pt.: "Wpływ podawania kurczętom brojlerom chromu lub ziół na ograniczenie niekorzystnych skutków obrotu przedubojowego "
z [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|